Utstyr

 

Mange lurer på hva utstyr som trengs når en begynner i speideren. Siden vi er mye ute i skog og mark så er det mye forskjellig å velge mellom i butikkene. Her har vi prøvd å lage en liten kjøpsguide på hva som kan være greit å ha.

_____

Kniv

Alle speidere har en kniv, og det stemmer. Men det er mange kniver å velge på markedet. For en gutt er det veldig lett å bli fristet til å kjøpe den største og tøffeste kniven i butikken. Dette er sjeldent det beste valget. En Helle eller Brusletto-kniv er fine, men dyre kniver. En kniv skal være en bruksredskap, ikke en pyntegjenstand. Erfaringsmessig glemmes mange kniver igjen på møter og turer som vi arrangerer. I tillegg er slike kniver relativt stor i skaftet og passer ikke så bra på små hender. Dette gjør at kniven blir upraktisk å bruke + det er lett å skade seg selv eller andre. Den knivtypen som heter «Speiderkniv » er anbefalt å bruke. Det er laget for speidere, og er lett og trygg å bruke. Uansett vil jeg anbefale deg å vente med å kjøpe kniv til du er sikker på at speideren er det rette for deg.

Uniform

Kanskje du har lagt merke til at noen speidere har speiderskjorte eller skjerf på seg? Det er uniformen til speidere. Dette er ikke noe du trenger før du har vært medlem i et år eller noe slikt. Spørr noen ledere FØR du kjøper, noe dekkes kanskje av 1. Storåsen.

Klær

Påkledning deles inn i tre lag, inner, mellom og ytterlaget. De har tre forskjellige funksjoner. Ytterlaget holder deg tørr fra vær og vind, mellomlaget holder deg varm, og innerlaget transporter bort svetten dra kroppen

Ytterklær

Ytterklær er det mye ymse å velge i. Den dyreste Gore Tex eller billige bomullsklær fra Gaupa? Skal man på overnattingstur i Bergensområdet er regntøy noe vi alle må ha. Gore Tex puster og er vanntett, i tillegg til at det veier lite. Problemet er at det koster masse penger og tåler lite. Norrøna er en av toppmerkene der, men disse koster fort 5000 kr for en jakke, og det er ikke inkludert bukse. Bergans har en god del billigere modeller der du får bukse + jakke til 2-3000 kr. Selv mener jeg at dette er unødvendig å kjøpe med mindre du faktisk driver aktivt med friluftsliv. Jeg bruke et billig regntøysett fra MX-sport til 400kr i mange år. Dette turde jeg å bruke i busker og nært bål. Bål lager knister og brenner fort hull i klær, uavhengig om de koster 300kr eller 5000kr.

Bomullsbukser er gode å gå i, men tåler lite vann og de veier mye når de er våt. Kan være grei å ha på lengre turer med fint vær, men jeg selv som driver mye med friluftsliv har sluttet helt å bruke det. En stor fordel er at de koster ikke så mye for de billigste modellene. Får de fra 200kr og oppover på f.eks. XXL.

Et meget godt tips mer merket «Varde», som Spar Kjøp fører. Her er det mange gode, billige plagg og utstyr for speidere. Er helt ypperlig dersom speideren fortsatt vokser. Å kjøpe dyre klær for å så måtte kjøpe nye om 2 år fordi de er for liten er unødvendig. Kjekk ut Varde på Sparkjøp!

Mellomlaget

Her er isolasjon temaet. Mange gode og billige produkter på markedet. Ull er ikke tull. Ullgenser er greit å ha med seg i sekken på lenge turer. Finnes i forskjellige varianter, vær obs på at noen ullgensere veier ganske mye. Et annen bra alternativ er en tynn fleecejakke. Er den vindtett i tillegg så kan du på fine dager legge ytterjakken i sekken og nye solen på tur. Mye å velge i, det meste funker bra her. Bomullsgenser/collegegenser er ikke av beste sorten, de varmer ikke visst de blir våt. Bruk det man har i skapet, her trengs det virkelig ikke legges ned noe særlig med penger.

Innerlaget

Ull er gull! Her er det kun ull som gjelder. Ullundertøy brukes like greit om sommeren som om vinteren. Det varmer, veier lite, og transportere svette meget effektiv. Prisen varierer masse, men igjen, Sparkjøp har mye bra. Ullsokker, tynne og tykke trengs. Bestemor er flink på de tykke sokkene. En fordel at de rekker litt opp på leggen. Tynne sokker å gå i om sommeren + å ha i soveposen om natten. Tykke sokker å gå i om vinteren + å ha inne på hytten. Sokker koster lite, og kan brukes utenom speideren også.

Sekk

En sekk er greit å ha. Her er det lengden på ryggen som er avgjørende. En sekk skal ha riktig passform, dette er vanskelig når en speider vokser år for år, men heldigvis har mange sekker muligheten til å justere litt på ryggplaten. Fortsatt har Varde noen greie sekker. Størrelsen på sekken kan godt være 45-60 liter. Så mye større er ikke nødvendig. Jo større sekk, jo mer unødvendig tar du med deg. Evt. har Bergans noen greie sekker. Passform på rykk og hoftebeltet er to viktige punkt.

Sko

Er det noe som bør være av litt kvalitet er det skoene. De trenger ikke være dyr, men må ha god passform. Fjellsko er greit å investere i her. Stoff i Gore Tex gir gode opplevelser. De puster og er vanntette. Det aller viktigste med sko er å vedlikeholde skoene riktig. Spørr hvordan dette gjøres når du kjøper skoene. Evt. ta kontakt med en leder i 1. Storåsen så skal vi vise dere.

Igjen så har Sparkjøp mye å velge i. Kan også anbefale XXL eller tilsvarende her. Pris varierer veldig, men ikke kjøp de dyreste om du fortsatt vokser i føttene. Når du er ferdig utvokst i føttene kan noen litt dyrere sko påspanderes. Riktig vedlikehold gjør at skoene er vanntette i mange år og i mange mil fremover.

Sovepose

En grei tre-sesongs sovepose er en grei start. Kanskje en fin julegave? En 3-sesongs sovepose bør ha en minste temperatur på rundt 0° og ned til ca -5°. En sovepose må ikke være for stor, da brukes mye av kroppsvarmen til å vamre opp luften i soveposen. Den skal heller ikke være for trang heller. Spørr de som jobber i butikken, evt en av oss ledere for mer tips. En sovepose koster alt fra 200kr og opp til flere tusen. Hvor mye som skal legges i en sovepose kommer ann på hvor mye den blir brukt og hvor voksen speideren er. Sparkjøp har noen soveposer, sjekk de ut, men husk at personalet der ikke nødvendigvis har samme kompetanse som en sportsbutikk. Sovepose er komfort.

Liggeunderlag

Første jeg vil si, IKKE kjøp det dyreste og «beste» opplåsbare liggeunderlaget. Det trengs ikke med mindre du er en hardbarka friluftsmann. Kan på det varmeste anbefale dette , det holder i de fleste sammenhenger, veier lite og er robust. Opplåsbare liggeunderlag er noe mykere, men isolerer ikke så godt i de billigere prisklassene. Dessuten punkterer de billigste lett. Selv om lappesaker følger med er det vanskelig å lappe om du ikke kan dette.

Annen utstyr

Noen speidere har egne økser, sager eller annet smånyttig utstyr med seg på tur. Dette er kjekt å ha, men det er ikke nødvendig. Vi i 1. Storåsen har det meste av fellesutstyr som trengs på tur. Alt ekstra som bæres i sekken tar plass og veier unødvendig mye. Husk at sekken skal bæres også.